Het Belgische landschap inspireert al generaties lang auteurs in binnen- en buitenland. Vaak spelen hun boeken zich af in fictieve (doch oervlaamse) dorpjes zoals Bovenmeer en Reetveerdegem. Gelukkig voor de literaire toerist bestaan sommige boekendecors wél echt. Op deze zeven prachtige plekken wandel je in de voetsporen van je literaire helden.
1. Antwerpen (Kaas, Willem Elsschot – 1933)
Welk boek zet Antwerpen mooier in de verf dan Kaas? Het bekende meesterwerk vertelt het verhaal van een kleine man die het verder wil schoppen, en dat met kaas hoopt te doen. In Antwerpen wordt het tijdloze verhaal tot op vandaag gevierd met een stripmuur van Frans Laarmans en zijn kazen – toepasselijk op de gevel van de Erfgoedbibliotheek van de universiteit.
2. Aalst (Daens, Louis Paul Boon – 1971)
Elke hoek van Aalst herinnert je aan de bekende priester. Pieter Daens was dan ook niet alleen een literaire held, maar ook een historische ajuin. Trek van zijn geboortehuis in de Kerkstraat via de Sint-Martinuskerk naar het kerkhof van Aalst. In het historische centrum verken je op een uurtje tijd de levenswandel van het socialistische boegbeeld.
3. Geel (Shamrock Tea, Ciaran Carson – 2001)
De historische semi-roman (Dan Brown-fans, opgelet!) Shamrock Tea reist heen en weer tussen Ierland en België. Het werk van Van Eyck brengt de lezers naar Gent en de psychiatrie leidt hen verder naar Geel. Al sinds de late middeleeuwen komen geesteszieken namelijk van heinde en verre naar Geel om er bij lokale gezinnen te wonen en genezen. In het Gasthuismuseum leer je er alles over.
4. Brussel (Het Geheim van de Eenhoorn, Hergé – 1943)
Wie thuis is in Brussel herkent tal van landmarks in de albums van Kuifje. Al is het vooral het Vossenplein dat een hoofdrol krijgt toegedeeld in de reeks. In Het Geheim van de Eenhoorn koopt Kuifje er een modelschip dat een reeks wilde avonturen ontketent. Ga zelf eens op speurtocht op de dagelijkse rommelmarkt in de Marollen of dompel je helemaal onder in de wereld van Kuifje in het Musée Hergé in Louvain-La-Neuve.
5. Spa (De Grote Vier, Agatha Christie – 1927)
Spa is niet alleen de geboorteplek van het bekende water, maar ook van de ‘grijze cellen’ van Hercule Poirot. In De Grote Vier vertelt de bekende detective van Agatha Christie dat hij zijn jeugd net buiten Spa doorbracht. Jammer genoeg vallen er in het centrum geen sporen van Poirot te vinden. Als je er incheckt in een kuuroord met een Poirot-boek in je bagage, komt het personage echter sowieso tot leven.
6. Brugge (The Secret in the Old Lace, Carlolyn Keene – 1980)
Bij ons is Nancy Drew een nobele onbekende, maar in de Verenigde Staten van de ‘80s was ze een ware ster. Het jonge romanpersonage loste altijd spannende mysteries op en vulde zo maar liefst 300 stationsromans. In boek 59, The Secret in the Old Lace, leidt het raadsel haar naar Brugge, waar ze de oplossing vindt in het Gruuthusemuseum. Dit interessante museum leidt je ook vandaag nog door 500 jaar Brugse geschiedenis aan de hand van kunst, tapijten en kant.
7. Het Goudblommeke in Papier
Geen plek uit een boek dit keer, maar een literair monument op zich. In Het Goudblommeke In Papier (volgens velen het oudste café in het land) laaft de literaire elite zich al jaar en dag aan een frisse pint. Het was de staminee van schrijvers als Louis Paul Boon, Hergé, Paul Van Ostaijen en Maurice D’Haese. Hugo Claus vierde er zelfs zijn eerste huwelijk! Naast taalvirtuozen vonden ook schilders als René Magritte, Karel Appel en Roger Raveel de weg naar deze kroeg in Brussel. Tijd dat jij er ook eens een pintje gaat drinken?