Samen met je familieStaycation Wintereditie: 12 leuke activiteiten voor het hele gezin

Staycation Wintereditie: 12 leuke activiteiten voor het hele gezin

De mooiste vakantiebestemming voor het hele gezin is ons eigenste België. Heel de winter lang valt er hier van alles te beleven – zowel in je achtertuin als in de rest van het land. Bezorg je kroost een onvergetelijke kerstvakantie met deze 12 topactiviteiten.

Ga kerstmarkthoppen

Na twee magere jaren zijn de kerst- en wintermarkten terug van weggeweest. Trek met het hele gezin van markt naar markt en verwen jezelf met chocolademelk, tartiflette, oliebollen en een ritje op het reuzenrad. Oh, en hou zeker ook je ogen open voor het ideale kerstcadeau.

Ontdooi in de grotten

Terwijl het kwik buiten onder nul gaat, blijft het in de Mergelgrotten van Kanne ‘gezellig warm’. In dit ondergrondse labyrint in Limburg is het altijd 10 graden Celsius. Kom er ontdooien en pik een rondleiding door het gangenstelsel mee. Haar geschiedenis en donkere lanen prikkelen ongetwijfeld de verbeelding van je koters.

(c) Visit.Flanders

Organiseer je eigen WK

Wanneer de kerstvakantie begint, is het WK in Qatar alweer afgelopen. Laat dat je echter niet tegenhouden om zelf een ‘winterkampioenschap’ te organiseren. Neem het elke dag tegen de rest van het gezin op in een nieuwe discipline. Touwtjespringen, dansen, Jenga,… Kies zelf de leukste activiteiten uit en ga zo op zoek naar de strafste atleet in huis.

Ga (twee keer) op snoepjesjacht

Als je het goed plant, kan je heel wat gratis snoep scoren deze winter. Op 31 december kan je met je kids gaan nieuwjaarszingen in de Antwerpse Kempen of het Hagenland. Voor elk nieuwejaarkezoete krijg je er iets zoets. Een week later ga je op jacht in de rest van de provincie Antwerpen. Al moeten je kids dan wel verkleed gaan als Melchior, Balthazar en Caspar.

fWandel tussen insecten en tovenaars

Je wandelt door de koude winternacht en overal waar je kijkt, staren immense insecten je aan. Neen, het is geen horrorfilm, maar wel een bezoek aan Planckendael. Deze winter strijkt de licht-expo Giant Bugs And Those Who Eat Them neer in de dierentuin. Verwacht je aan kolossale sprinkhanen en immense kikkers. Mag het nóg magischer? Ga dan naar Lennik waar je in de voetsporen van Harry Potter het Verboden Bos betreedt.

Leef je uit op de latten

Zelfs op staycation kan je gaan skiën. In Vlaanderen kan dat in het Limburgse Peer en het Antwerpse Wilrijk. Het zijn de ideale plekken om de nobele wintersport onder de knie te krijgen of om te tonen wat je al in je mars hebt.

Bouw een tijdscapsule voor het nieuwe jaar

‘Beste toekomstige ik’. Wat willen jullie aan jullie toekomstige zelf zeggen? Pen het neer in een brief en stop hem samen met enkele leuke cadeautjes in een gesloten doos. Die mag je pas openen op 1 januari 2024. Wedden dat je tegen dan vergeten bent wat je in brief hebt geschreven?Word een kasteelheer of -dame

Rond een besneeuwd kasteel waan je je altijd in een Disneyfilm. Geen enkel land telt echter zoveel kastelen per vierkante meter dan België. En je kan er ook heel wat bezoeken! Het Gravensteen in Gent, Het Kasteel van Gaasbeek, Landcomanderij Alden Biesen in Bilzen,… De lijst is eindeloos!

Slenter tussen de lichtjes

De winter is sinds enkele jaren ook het seizoen van de lichtkunst. In tal van Vlaamse steden poppen jaarlijks lichtfestivals op. Laat je betoveren door de Brugse Wintergloed of Leuvens (Un)holy Light. Ook in de plantentuin van Meise zorgt lichtkunst voor een sprookjesachtige sfeer. Als je er maar niet genoeg van krijgt, kan je in februari ten slotte nog naar Bright.Brussels.

Creëer samen een onvergetelijke kerst

Een kerstvakantie heeft geen dure dagtrips nodig om leuk te zijn. Gezellig samen het kerstfeest voorbereiden is minstens even leuk. Versier de kerstboom, bak een prachtige taart, bedenk een spelletje om de pakjes mee te verdelen,… Een kerstfeest wordt nóg leuker als je het met z’n allen voorbereidt.

Bezoek een interactief museum

Krijg je je kids met geen stokken naar een museum? Probeer dan eens een interactief museum! Het Red Star Line Museum, Chocolate Nation en het Historium zijn maar enkele van de meeslepende cultuurtempels die Vlaanderen rijk is. Als je zonder de kids op stap gaat, is ook Stadsbrouwerij De Koninck een aanrader.

(c) Historium/Visit.Flanders

Daag je kinderen uit

Heb jij op kamp ooit één tegen allen gespeeld? De regels zijn simpel: één persoon geeft de rest een lange lijst van toffe opdrachten. Enkel als die groep ze allemaal op tijd uitgevoerd krijgt, moet de opdrachtgever een tegenprestatie doen. Een rol wc-papier nummeren, een modeshow opvoeren, drie minuten op één been staan,… Geef je kids de zotste opdrachten en beloof ze een lekker frietje als ze alles tot een goed einde brengen.