Voor elk type avonturierOp deze plekken geniet je heel de zomer lang van sneeuw

Op deze plekken geniet je heel de zomer lang van sneeuw

Tijdens de zomermaanden trekt het gros van de toeristen richting de zon – of dat nu naar Barcelona, Bodrum of Blankenberge is. Toch zijn er ook andere manieren om van je zomervakantie te genieten. In de sneeuw bijvoorbeeld! Terwijl de halve wereld bakt en braadt, geniet je op andere plekken van een verfrissend sneeuwtapijt. Dit zijn de beste plekken om deze vakantie in de zomersneeuw te duiken.

Waar de meesten een heel jaar uitkijken naar de zwoele zomer, zijn andere vooral in hun nopjes als de ijzige kou hun vingertoppen verkleumd. Wandelen in de sneeuw, koffie drinken aan de haard, gezellig televisiekijken onder een dekentje,… Heerlijk gewoon!

Voor dat type reiziger is de ideale vakantiebestemming er dan ook één van uitgestrekte sneeuwtoppen, bevroren bergtoppen en diepblauwe gletsjers. Maar waar vind je die dingen in juli en augustus?

Besneeuwd Australië

Aan de andere kant van de wereld, natuurlijk! Terwijl het hier volop zomert is het bij onze tegenvoeters putje winter. In Australië dwarrelt er tijdens juli en augustus dus regelmatig een sneeuwvlokje neer. In de drie zuidelijke staten heb je de meeste kans op winterpret. Vlieg dus richting in New South Wales, Victoria of Tasmania. Hier kan je skiën en uitwaaien in sneeuwzekere resorts zoals Thredbo, Mount Hotham en Ben Lomond.

Ook in buurland Nieuw-Zeeland kan je een witte ‘Christmas in July’ vieren. Vooral in de bergen stijgen de temperaturen ’s winters zelden boven het vriespunt. Skioorden zoals Cardrona en Treble Cone zijn hierdoor ideaal voor wintersport.

Het Hoge Noorden

Al hoef je natuurlijk niet de halve wereld af te reizen om wintertenen te krijgen. Ook hier in Europa kan je op verschillende plaatsten van zomersneeuw genieten. In Scandinavië en de andere Noorse landen, bijvoorbeeld. Ook tijdens de zomer blijven de temperaturen er eerder laag. In hoger gelegen gebieden blijft de sneeuw hierdoor een heel jaar liggen.

In IJsland kan je ’s zomers bijvoorbeeld op de tweede-grootste gletsjer ter wereld wandelen: de Vatnajökull-gletsjer. Sneeuw vind je er niet, maar wel een eindeloos tapijt van felblauw ijs. Als je geen ervaring hebt met het bewandelen van gletsjers neem je best een gids onder de arm. Zij weten als geen ander waar je veilig kan wandelen en waar niet.

Nog verder noordwaarts koel je af op Spitsbergen. Deze Noorse archipel is één van de meeste noordelijk gelegen bewoonde gebieden. Tijdens de zomermaanden is het er beduidend warmer, al sneeuwt het er ook in juli en augustus zeker één à twee keer per maand. Met een beetje geluk kan je er dus ook ’s zomers een sneeuwman bouwen.

Op de Europese skipistes

Nog dichter bij huis vind je besneeuwde toppen en ijskoude gletsjers in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Populaire ski-oorden zoals het Franse Tignes, het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Passo Stelvio openen ook in de zomer de deuren. De gebieden zijn hoog genoeg gelegen waardoor het sneeuwtapijt de zomerzon overleeft.

In Oostenrijk – hét ski-land bij uitstek – kan je in de zomer zelfs op acht verschillende gletsjers door de zomersneeuw gaan wandelen en langlaufen. De bekendste is die van Hintertux. Het is de enige plek in Oostenrijk waar je 365 dagen per jaar op de latten kan kruipen. Ter afwisseling kan je er ook afkoelen in het natuurlijke ‘Eis Palast’: een verbluffende ijsgrot pal onder de piste.

Zomersneeuw in eigen land

En waarom blijf je niet gewoon in eigen land? Ook in de provincies Henegouwen en Antwerpen kan je immers heel het jaar skiën en snowboarden. Besneeuwde toppen en hoogvlaktes vind je hier niet, maar indoor-skipistes wel. Het Ice Mountain Adventure Park in Comines-Warneton en Aspen in Wilrijk ontvangen heel het jaar door skigrage dagtoeristen. Voor zo’n 30 euro per persoon kruip je er een hele dag op de latten en geniet je ongelimiteerd van de zomersneeuw. Ideaal voor wie een dagje wil afkoelen om vervolgens weer ten volle van ons Belgische zomerweer te genieten.