Nu het mooie lenteweer stilaan begint te lonken, krijgen we spontaan zin om een uitstapje te maken in de natuur. Maar mag het ook eens platte rust zijn in plaats van het vele gewandel? Waarom dan geen picknick organiseren? Wij zetten je op weg met 10 tips.
1. Maak een plan
Snel wat restjes uit de koelkast bijeen graaien: dat noemen wij geen picknick. Maak op voorhand een lijstje van wat je wil eten en drinken. Zo kan je op tijd boodschappen doen en de gerechtjes klaarmaken waar wat voorbereiding bij komt kijken.
2. Hou het simpel
De charme van een picknick is dat je met je familie en vrienden rustig in het groen zit te eten, zonder de drukte van de horeca om je heen. Niemand verwacht culinaire hoogstandjes. Kies eenvoudige en lekkere gerechten waar je niet te veel voorbereidingstijd aan hebt. Kies voor lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Je vindt al een hele reeks recepten op de website Lekker van bij ons.
3. Neem je servies mee
Om je picknick zo milieuvriendelijk mogelijk te houden, vermijd je plastic wegwerpborden en -bestek. Het is ook veel leuker om van echte borden en met echt bestek te eten. In outdoorwinkels vind je herbruikbare borden uit stevig kunststof en glazen uit doorzichtig kunststof. Die zijn lichter en minder breekbaar dan gewone borden en glazen.
4. Denk aan een deken
Je kan een picknick houden aan een publieke picknicktafel. Maar als het goed weer is, riskeer je dat die al ingenomen is. Om te vermijden dat je in het gras moet zitten, neem je een picknickdeken mee. Handig is wanneer die aan de onderzijde uit kunststof is: zo voorkom je dat het deken nat wordt van de dauw.
5. Hou het koel
Een picknick associëren we met een klassieke gevlochten mand, en dat is inderdaad de meest stijlvolle manier om je picknickbenodigdheden te transporteren. Maar als je lang onderweg bent naar je bestemming, is het beter om een koelbox te gebruiken. Niet alleen vermijd je zo dat je voedsel bederft; je drankjes blijven ook langer koel.
6. Zorg voor muziek
Om ter plaatse wat muziek te hebben, pak je een draadloze Bluetoothspeaker in. Denk eraan om de batterij de avond voordien op te laten, en zorg voor een leuke playlist op je smartphone.
7. Weg met afval
Een beginnersfout is om niet te denken aan je afval. Neem een vuilzakje mee voor restjes, en een grote zak om je vuile borden en bestek weer in te transporteren. Gooi afval niet zomaar in de natuur, ook geen schillen van fruit of groenten. Het kan tot twee jaar duren voor een bananenschil biologisch afgebroken is. Wie afval achterlaat – zelfs al is het een klokhuis – riskeert een GAS-boete.
8. Was je handen
In de vrije natuur heb je geen stromend water. Neem daarom voldoende handgel mee, zodat alle deelnemers vooraf en na afloop hun handen kunnen ontsmetten.
9. Let op voor zon en insecten
Picknicken doe je wanneer het goed weer is. Maar kijk uit voor de zon. Leg je deken indien mogelijk in de schaduw. Bescherm jezelf tegen de zon met zonnecrème, een hoed of petje. Hou ook rekening met insecten die aangetrokken worden door zoete hapjes. Dek je glazen en geopende blikjes af met een servet of dekseltje, zodat er geen insect in kan kruipen.
10. Verdeel het werk
Ga je met vrienden of niet-inwonende familieleden picknicken, dan kan je een potluck doen: iedereen zorgt dan voor een paar gerechtjes. Het is dan veiliger wanneer iedere familie of groepje zijn eigen bestek gebruikt om op te scheppen. Zo vermijd je dat een lepel door personen uit verschillende bubbels gebruikt wordt.